Često postavljena pitanja

Koja je razlika kod PROaqua 4200 u odnosu na druge filtre na tržištu?

  

   PROaqua 4200 ne može se uspoređivati s ostalim sustavima, pošto je namijenjen za proizvodnju vode ZA PIĆE, u smislu živežne namirnice.

 

   Preko 90% sustava na tržištu, bilo kojeg proizvođača, naziva i izgleda, temelji se na tehnologiji obrnute osmoze, te ih iz tog razloga sve možemo strpati u isti koš.

   Istina jest da je voda koju oni proizvode od visoke čistoće, međutim ona je neprimjerena za piće pošto se radi o procesnoj tekućini (demineralizirana voda).

   Roland Bilz je za PROaqua 4200 pronašao način kako pouzdano pročistiti vodu a da se struktura, elektrolitski sastav i pH vrijednost ne izmjene.

 

Kako se PROaqua 4200 spaja na sustav za vodu?

 

   Filtar za vodu PROaqua 4200, u kompletu sadrži sve potrebne elemente za priključak na vodovodni sustav.

   U većini slučajeva ugrađuje se ispod kuhinjskog sudopera, te koristi svoju, posebnu slavinu/armaturu za pročišćenu vodu, a postojeća slavina/armatura i dalje se koristi za ostalu upotrebu.

   Također se na zahtjev kupca, može ugraditi na neko drugo mjesto ili kao zasebni uređaj u smislu točionika za pitku vodu.

   Ugradnja je vrlo jednostavna, a može potrajati cca 45 minuta. Nekoliko primjera same ugradnje možete vidjeti ovdje.

 

Zašto se PROaqua 4200 ne spaja na glavnu kućnu cijev?

 

   Prosječna potrošnja vode u Hrvatskoj iznosi oko 145 l/dan po osobi. Od te količine, samo 3-6 litara koristi se za piće i pripremu jela, a ostatak za pranje suđa, automobila, osobnu higijenu, vrt…

   Filtriranje vode za širu namjenu u prvom redu potpuno je nepotrebno i neekonomski, a u drugom redu, kako bi se stvorili idealni uvjeti filtriranja, protok vode kod PROaqua 4200, ograničen je i iznosi maksimalno 7 km/h, što na izlazu daje od 2.5 do 4.5 litre u minuti.

 

Smije li se PROaqua 4200 spojiti na vruću vodu?

 

   Ne. Elementi kao što su aktivni ugljen i izmjenjivači iona smiju se koristiti samo s hladnom vodom (max. 35 °C). Iako ih vruća voda neće uništiti, dugoročno se međutim ne može isključiti negativan utjecaj na kvalitetu filtriranja.

 

Može li se PROaqua 4200 koristiti i na bunarskom sistemu (pumpa)?

 

   PROaqua 4200 jedini je filtar te vrste koji se pouzdano može koristiti i na objektima koji umjesto priključka na javnu vodoopskrbnu mrežu koriste razne pumpe.

 

Kakvi su postupci servisiranja i održavanja kod PROaqua 4200?

 

   PROaqua 4200 potrebno je regenerirati svakih 10 - 15 tjedana, što je vrlo jednostavan postupak, ne iziskuje mnogo vremena te ga lako možete sprovesti sami. 

   Regeneracija se vrši tako da se u predviđeni spremnik usipa cca. 0,5 kg soli. Nakon toga se zamijene ulazno i izlazno crijevo, a uređaj se okrene naopako. Time se "povratnom filtracijom", pomoću regeneracijske soli ispiru sve komponente sustava, što traje oko 2 sata te je potrebno oko 30 litara vode.

   Regeneracijom se PROaqua 4200 održava funkcionalan kroz dugi niz godina. Tako je tek nakon 5 godina potrebno zamijeniti bakterijsku membranu i uložak aktivnog ugljena, od ukupno osam mogućih komponenti. Sve ostale komponente moguće je regenerirati i preko 1.000 puta.

   Troškovi ovog postupka iznose cca. 5 kuna, što je godišnje otprilike 25 kuna.

 

Uklanja li PROaqua 4200 kamenac iz vode?

 

   PROaqua 4200 može se konfigurirati za djelomično ili potpuno uklanjanje kamenca. Takva voda pogodna je za tehničku upotrebu, kao npr. kod aparata za kavu, glačala itd.

   U vodi otopljeni kamenac pretežno se sastoji od iona kalcija i magnezija. Stoga se prehrambeno-fiziološki ocjenjuje kao pozitivan, međutim, koncentracije prisutne u vodi, u tom smislu, ne zadovoljavaju dnevne potrebe ljudskog organizma.

   Vrlo važna uloga kamenca je da dominantno utječe na okus vode. Kod visokog udjela, voda se definira kao punog okusa, a kod niskog kao mekana. Voda sa vrlo malo ili bez „kamenca“ tendira prema lagano gorkom okusu.

   Općenito se minerali prisutni u vodi namijenjenoj za piće (elektrolitski sastav) ne bi smjeli odstranjivati iz razloga jer takvoj vodi opada i pH vrijednost, te ona postaje kisela i agresivna, te stoga ima nepogodan učinak na ljudski organizam.