Eliminacija polio virusa iz vode

Prof. Dr. med. Gert Frösner

Radna grupa kliničke virologije u Max von Pettenkofer – institutu

Za higijenu i medicinsku mikrobiologiju Ludwig-Maximilians – sveučilišta iz Münchena

 

28. Januar 2000.

 

Izvadak iz 8-strane analize:

 

V. Rezultat i ocjena

 

   Provedeno testiranje filtra PROaqua 4200 proizvođača PROVITEC, pokazalo je da je koncentracija polio virusa koji je bio prisutan u vodi prije testiranja, nakon protoka kroz ovaj Multi – Barrier Sustav, umanjena za faktor od 107.

   Kod testiranja je korišteno 2 litara vode sa ekstremno visokom koncentracijom polio virusa od 7,9 x 108 infektivnih čestica virusa po milimetru (= 1.580.000.000.000 čestica virusa).

   Koncentracije virusa koje mogu biti prisutne u „običnoj“ vodi prije filtriranja, obično se kreću na granici mjerljivosti. Stoga je često moguće dokazati prisutnost virusa tek nakon skupljanja ogromnih količina vode. Iz tog proizlazi da ovaj testirani sustav filtriranja u skoro svakoj situaciji, pouzdano odstranjuje sve eventualno prisutne viruse.

 

   Dobiveni rezultati testiranja, dakle smanjenje koncentracije virusa za faktor od 107, odlična je vrijednost. Kod testiranja uobičajenih dezinfekcijskih sredstava zahtijeva se, po pravilima testiranja, smanjenje koncentracije virusa za faktor od samo 10 000.

   Stoga je filtar za pripremu pitke vode PROaqua 4200 od proizvođača PROVITEC, izvanredno pogodan za otklanjanje uzročnika bolesti iz vode za piće.

 

Potp.

Prof. Dr. G. Frösner