Priopćenje Regionalnog instituta za analize Bayerna

Odjel za odnose s javnošću

Broj pošte 3022

90014 Nürnberg

Telefon 0049 (0)911 655-4130 

 

Filtri za vodu u detaljnoj analizi LGA – Bayerna

 

   Filtar za pripremu pitke vode PROaqua 4200 proizvođača PROVITEC, od 1990. je u laboratorijima za analize još u fazi razvoja redovno testiran na djelovanje protiv raznih štetnih tvari i zagađenja u vodi. Analize jasno potvrđuju pouzdanost filtra PROaqua 4200 kod uklanjanja različitih štetnih tvari kao npr. teških metala (olovo, nikal itd.) ili organskih tvari kao npr. pesticida ili nitrata.

 

   Kod dužih perioda nekorištenja filtara za vodu može doći do kontaminacije pitke vode.

 

   Stručni tim LGA-a kod filtra PROaqua 4200 isključuje tu mogućnost, gdje je kroz detaljne analize laboratorija za higijenu i mikrobiologiju, u fazi razvoja, tvrtka PROVITEC proizvela inovativnu tehnologiju, kojom se održava mikrobiološka i higijenska sigurnost. Za krajnjeg korisnika je od ključne važnosti kvaliteta vode za piće, što je glavna odlika filtra PROaqua 4200. 

 

Stručna izjava LGA Bayerna

 

   na dopis Ministarstva razvoja i ekoloških pitanja regije Bayern, od 08.06.1998.

 

Pitanje a) 

                „Pod kojim uvjetima je PROaqua 4200 testiran?“

 

   Voda je stavljena u 700 litreni spremnik te je pomoću pumpe, sa 2l/min puštana kroz filtar. Prije početka, iz spremnika su uzeti uzorci vode u svrhu testiranja, te su isti označeni kao nulti „0“.

 …

   Prema dogovoru sa proizvođačem, regeneriranje i održavanje filtra nije sprovedeno, kako bi se i pod takvim ekstremnim uvjetima mogli dobiti rezultati o sigurnosti, performansama i kvaliteti filtracije filtra PROaqua 4200.

 

Pitanje b)

                „Kakve prirode je bila voda korištena u analizama?“

 

   Za kemijske analize stvorena je sintetska voda, tako što je vodi iz javnog vodovoda Nürnberga dodana određena količina štetnih tvari (npr. nitrat, amonij, olovo, nikal, klor, tetraklormetan, tetrakloreten, atracin, desetilatracin, simacin, metazaklor…). Pridodane koncentracije u tako velikim količinama, inače se u normalnim okolnostima ne pojavljuju u vodi.

   Unatoč takvim „opterećenjima“, rezultati filtra PROaqua 4200 bili su potpuno bez zamjerki. Sve analize vršene su prema propisanim DIN standardima.

 

   Za mikrobiološku analizu korištena je također sintetska voda sa dodatkom koliformnih klica te Escherichia Coli bakterije. Analize su vršene prema standardima DIN 38411-K5 i DIN 38411-K6.

   Svi rezultati bili su bez zamjerki.

 

Objašnjenje.

   Svi mikroorganizmi koji se mogu naći u vodi, odstranjeni su pomoću bakterijske membrane proizvođača SARTORIUS Göttingen, koja je ugrađena prije samog izlaza vode iz filtra, nakon svih ostalih medija za filtriranje. Stoga je mikrobiologija vode nakon filtra PROaqua 4200 ista kao i u normalnom vodoopskrbnom sustavu.

 

   Ovaj bakterijski filtar koristi se i.o. kod sterilne filtracije vode, vodenih, toplinsko-osjetljivih hranjivih, te vitaminskih otopina, seruma, virusnih cjepiva, frakcija plazme i enzima.

   Prema ovim podacima i detaljnim tehničkim podacima tvrtke SARTORIUS, bakterijska membrana je za upotrebu u filtru PROaqua 4200, u takvoj svrsi, prekvalificirana. Prema tome se može pretpostaviti da filtrirana voda i više nego odgovara svim zahtjevima i propisima kvalitete i sigurnosti.

 …

   Kod mikrobiološke analize filtra PROaqua 4200, testirano je također kako razmnožavanje bakterija i stvaranje biofilma u uređaju i pojedinim ulošcima utječu na trajnost bakterijske membrane. U redovnoj praksi, takav filtar se zapuni kroz 1 tjedan te je nemoguć protok vode.

   Kroz određenu tehniku filtriranja, korištene materijale i razne druge mjere u sustavu PROaqua 4200, razmnožavanje bakterija i stvaranje biofilma na bakterijskoj membrani u velikoj je mjeri spriječeno. Čak i nakon 4 mjesečnog nekorištenja filtra kojemu je još i pridodana određena koncentracija bakterija, nije uočeno smanjenje protoka a rezultati mikrobiološke analize vode bili su bez zamjerki.

 …

   Prema rezultatima analiza kroz dugi niz godina, od 1990., sa raznim prototipovima filtra PROaqua 4200, izumitelj g. ROLAND BILZ kontinuirano je optimizirao konstrukciju filtra, te je time stvorio temelje za korištenje ovakve bakterijske membrane.

   Temeljem standarda kvalitete za bakterijske filtre tvrtke SARTORIUS, te na temelju praktičnog razvoja sustava za pripremu pitke vode PROaqua 4200, možemo zaključiti da ovaj filtar i bez održavanja i regeneracije, u mikrobiološkom smislu, daje besprijekornu pitku vodu.

 

Nürnberg, 26.06.1998.

 

LGA – Područje „Proizvodi“

Mikrobiologija i higijena