Voda - živežna namirnica broj 1

   Živimo na plavom planetu. Bilo da se radi o biljkama, životinjama ili ljudima, za svaki organizam voda igra ključnu ulogu. Ako uzmemo u obzir da se na cjelokupnoj površini Zemlje nalazi samo mali djelić pitke vode (oko 0,3 %), s razlogom možemo biti zabrinuti za očuvanje kvalitete iste.

   Znanstvenici svakodnevno upozoravaju na sve veća onečišćenja izvora pitke vode, zbog čega je neophodna radikalna promjena svijesti u odnosima i postupanju prema Prirodi.

   Čista nezagađena, pitka voda postala je roba koja nestaje.

 

„Moderni civilizirani čovjek danas dolazi pretežno do loše pitke vode,

zbog čega se mnogostruko odvikava redovnog pijenja iste,

čime prouzrokuje iznimnu štetu svome organizmu“.

                                                                                                     - Viktor Schauberger -

   Danas izvore pitke vode konstantno zagađuju otpadne vode iz industrije i poljoprivrede pune kemikalija, iz kućanstava pune sredstva za čišćenje i pranje, otrovi iz deponija smeća prodiru u podzemne vode… Time se vodoopskrbnim centrima sve više otežava održavanje službenih graničnih vrijednosti štetnih tvari u pitkoj vodi, a gotovo je nemoguće da to uspije vlasnicima bunara i osobnih sustava za opskrbu pitkom vodom.

 

   Zdravstveni rizici raznih zagađenja u vodi još su nedostatno istraženi, a malo utjecaja je samo poznato, kao npr. kod nitrata, nitrita, pesticida (atracin), „pseudohormona“, ostataka lijekova, olova, bakra, fosfata, klora itd... koji mogu biti kancerogeni, izazvati neplodnost, funkcijske poremećaje živaca i mozga, oštećenja kostiju, poremećaje učenja i koncentracije, te u pojedinim slučajevima i smrt.

 

   Kada se i održavaju službene granične vrijednosti, neistraženi je skupni učinak prisutnih tvari, te koje kemijske veze stvaraju u organizmu.

 

   Zbog sve veće upotrebe antibiotika u medicini i uzgoju životinja, dolazimo do jakog uvećanja broja bakterija i mikroorganizama (npr. kriptosporidi) koji razvijaju otpornost na uobičajene postupke pripreme pitke vode kao kloriranje, ozoniranje te upotrebu UV zračenja.

Osiguravanje kvalitete i osobna zaštita od zagađenja

 

   Gotovo sva jela pripremaju se u vodi, pere se voće i povrće, kuha kava i čaj. „Pitka voda“ se djelomično koristi prokuhana, ali se štetne tvari time ne odstranjuju te nesmetano, preko hrane i pića, ulaze u naše tijelo.

   Do 60. godine života čovjek prosječno popije 55.000 litara vode. Stoga je razumno da kod takve količine, težimo za kvalitetnom i čistom vodom za piće.

 

   Iz ovakve situacije, dugoročno je naravno jedini izlaz, ekološki odnos prema Prirodi.

 

   Međutim, kako bi već danas bili sigurni, te prestali ugrožavati vlastito zdravlje, potrebna je izgleda osobna inicijativa i kod pripreme svoje vode za piće, te se stoga mnogi, opravdano odlučuju za kupnju određenih uređaja za pripremanje pitke vode.

 

   Izbor je vrlo širok, a većinom je diktiran i cijenom, što naravno u većini slučajeva nije garancija kvalitete i sigurnosti, stoga kupnja uređaja za pripremu živežne namirnice broj 1 mora biti dobro promišljena - ipak želite zadržati svoje zdravlje a ne pogoršati ga.